Marcus Holst

Deltid frilansande indiefilmare, jobbar som originalare och på heltid hatar jag klass-samhället. Bloggar om politik, filosofi. Är feminist.

Att leverera den orimliga mansrollen

 
Jag önskar att Gabriella Bark skojar när han skriver den här debatt-krönikan på nyheter 24. Men Olyckligtvis tror jag inte att hon gör det. Hon är bara en annan i raden som har missuppfattat hela poängen med feminism och framförallt det könsneutrala ordet hen.  Jag blir inte arg när jag läser hennes krönika, mest trött på alla missuppfattningar och hur ogenomtänkta hennes resonnemang är.

Hon skriver bland annat att männen "är arga och bittra över den kroniska tristess som bitit sig fast i deras vardag" och att "hela jämställdhetsgrejen har gått så långt att männen har börjat tappa sin identitet."
 
Det Gabriella Bark missar är att vi män inte är arga och bittra över att vi inte _får_ vara manliga nog. Vi män _måste_ vara manliga för annars är vi ju inga "riktiga" män. Ju mindre manlig man är desto mindre värd är man. Saken är den vår kroniska tristess och depressivitet grundar sig i hela manlighetsjipoot. Precis som att kvinnor tvingas in i en könsroll så tvingas även männen in i en könstereotypisk roll som ska vara aktiv, ta för sig och helst vara helt känslolös. Om Gabriella Bark hade förståt hur svårt det är att aldrig få utlopp för sina känslor så kanske hon också hade begripit sig på att det inte är jämställdheten som gör män bittra utan de maskulina rollerna vi måste ta på oss för att passa in i världen. Vi tappar vår identitet för att vi inte är tillåtna att vara något annat än de männen Gabriella talar om. Feminismen låter män få vara mer än bara en roll. Mer än bara en färg, utan hela färgspektumret. De låter oss vara mycket mer.
 
När ska vi sluta tala om för folk vad som är en riktig människa? Det finns inga regler eller lagar på hur en riktig kvinna, respektive man ska vara. Folk ÄR olika (men lika värda), och tvinga inte in dem i en roll de inte kan hantera eller egentligen ens vill ha, för det är därför, Gabriella Bark, som män drabbas av kronisk tristess och depressivitet. Mansbilden är en påhittad illusion, vi lever inte längre på grottmännens tid och det kanske är dags att inse detta? Feminismen släpper på ramarna medan sådana som Gabriella Bark tvingar oss tillbaka till depressiviteten och förväntningarna att leverera den orimliga mansrollen som inte alla män är villiga att axla.
 
 
Och för att spinna vidare på ordet hen. Vad är problemet? Det är ett nytt ord som får användas efter egen förmåga precis som orden syskon och förälder.

Bror - syster - syskon.
Mamma, pappa, förälder.
Han, hon, hen.
 
Det finns många mer exempel på könsneutrala ord. Och inte har vi väl några problem när någon till exempel säger att hen ska hem och vabba sitt 'barn' som är helt könsneutralt ord? Ordet försöker inte kastrera någon och ordet är inte till för att sudda ut han eller hon. Det är bara ett nytt berikande ord för att slippa skriva "han/hon" när man inte vet vad det är för kön eller om det inte spelar någon större roll för innehållet. Självklart kan det också användas för dem som inte vet vilket kön de känner att de tillhör men det rör ju inte dig, Gabriella Bark, vad andra människor vill definiera sig själva som. Det är deras val och det är bara att acceptera och respektera. Hen är bara ett nytt ord som är till för att hjälpa till. Hur kan det vara provocerande eller har du bara missuppfattat ordet betydelse?

Postat av: Emelie

Det mest obehagliga i krönikan är uppmaningen till att det är dags för oss "brudar" att backa tillbaka. Backa tillbaka de få men ack så viktiga stegen vi ändå tagit sedan 1900-talets första halva i jämställdhetsrörelsen?

Har även läst andra texter författade utav Bark och får känslan av att det inte verkar krävas mycket för att bli skribent.

Svar: Du har alldeles rätt! Sen vad Bark trivs med och vill ha i sin omgivning är en helt annan poäng. Det ser jag snarare som ett individuellt problem hos henne som inte ska påtvingas resten av mänskligheten. Ja, idag kan nog vem som helst med en lagom medioker känsla för retorik bli skribent.
Marcus Holst

2013-11-25, 16:11:07 -
Postat av: Anonym

Okej det är andra artikeln på kort tid där Gabriella Bark går tvärt emot dagens trendsättande politiska ämne, först köttätande och nu feminism. Hade hon menat allvar med sina artiklar hade hon rimligtvis förlorat sitt jobb, eller?

Tycker artikeln är suverän, riktigt träffsäker och oavsett om hon är ironisk eller inte så har den fyllt en funktion. Nu börjar det diskuteras manliga roller på allvar istället för bara kvinnliga som det hittills gjorts. Kul att en kvinna skriver den också! De får aldrig ta emot kritik för att ifrågasätta feminismen, vet inte om kvinnor har någon sorts diplomatisk immunitet i frågan...

Svar: Ja, oavsett spär det ju vatten på hjulet. Jag hoppas såklart att hon är just ironisk. I mitt inlägg utgår jag dock att hon inte är det. Men absolut, det fyller en funktion.
Att kvinnor inte får kritik för att ifrågasätta feminismen vet jag inte om jag håller med om. Det finns allt kvinnor som tidigare fått kritik för att ifrågasätta feminismen. Så någon immunitet vill jag inte säga att det finns. Däremot så får kvinnor som ifrågasätter feminismen en hel del ryggdunkar av en del män som själva känner sig gynnade av mansrollerna. Så det kan ju såklart uppfattas som att de har någon sorts immunitet.
Marcus Holst

2013-11-25, 16:22:24 -

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: